Varför är humor viktigt?

De allra flesta underskattar nog humorns roll och fantastiska egenskaper. Det är med hjälp av bland annat roliga skämt och vältajmade kommentarer som vi tar oss igenom vardagen. Humor har alltid och kommer alltid att vara en viktig det av oss människor och våra liv.

Gör oss gladare och friskare

Vem blir inte gladare av att höra roliga skämt eller se sin favoritkomedi eller fars? Humor har stor potential när det kommer till välmående och hälsa. Självklart kan inte humorn hjälpa i alla fall. Det finns ju perioder där man måste få sörja eller känna sig ledsen en stund. Men i de allra flesta fall kan humorn hjälpa till att tränga bort sånt som får oss att må dåligt och få oss att se mer positivt på saker och ting i livet.

Vissa använder sig av humor som terapi eller som ett alternativ till olika mediciner.

Perfekt vid konflikthantering
I många fall kan humor hjälpa till att lösa konflikter. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla inte har samma humor. Att använda sig av fel slags humor i fel umgänge kan i värsta fall göra en konflikt värre än den redan är. Man ska alltid känna efter stämningen först och se till att alla parter i konflikten är på samma nivå när det kommer till humor. Då kan humorn användas som ett kraftfullt och effektivt verktyg till att lösa de flesta konflikter.

Vill man börja använda sig mer av humor i detta syfte, bör man undvika sarkasm så långt det går. Då inte alla förstår den typen av humor, kan den skapa fler problem än den löser. Så se upp med just sarkasm.

 

Isbrytare

Alla har nog varit med om den pinsamma tystnaden vid nya möten. Med hjälp av humor kan man lätta upp stämningen och få de flesta att öppna upp och bli mer lekfulla och nyfikna. Precis som vid konflikthantering är det ytterst viktigt att tänka efter lite innan man drar sitt bästa roliga skämt. Små och oskyldiga skämt räcker gott och väl. Humor kan hjälpa till vid allt från en efterlängtad dejt till en pirrig arbetsintervju.

 

Våga skratta åt dig själv

 

Det är viktigt att kunna skratta åt sig själv. Genom att leva livet med lite självironi och bjuda på sig själv ibland visar man andra att man är ödmjuk. Ödmjukhet är något som de allra flesta sätter stort pris på. Man tenderar helt enkelt att lita mer på ödmjuka människor.

Tillit är något som bygger starka och sunda relationer. Detta är sant för alla typer av relationer, inte enbart kärleksrelationer. Det kan även vara relationer med arbetskamrater eller klasskamrater. Tilliten öppnar även upp för en bredare humor, då man vågar tänja på gränserna lite mer.

Man lär sig med tiden

Som med det mesta här i livet, blir man med tiden bättre på att använda sin humor till sin fördel. Det kan vara bra att försöka få in humorn mer i sin vardag. Tänk efter vad det var som fick dina arbetskamrater att skratta häromdagen. Vad var det som inte gick hem? Kanske känner du att du själv behöver skratta lite mer? Hur skulle du kunna uppnå det? Gör humorn till en större del av just din vardag.