Tips för att ta sig till toppen med animationsvideor

Vare sig man bedriver ett stort eller litet företag är det en specifik sak som alla har gemensamt: Marknadsföring. Alla företag vill se till så att de marknadsför sina produkter eller tjänster genom reklam på TV, i tidningar, på posters eller online. Om ingen är medveten om att ens varor eller tjänster existerar kan man självfallet inte räkna med att få någonting sålt, och ett stort antal företag lägger därför ibland mer än tiotusentals kronor på att få sin reklamfilm visad på TV.

 

Nuförtiden är det här dock inte den bästa strategin. För det första fokuserar potentiella kunder i dagens samhälle alltmer på internet med tanke på att man där kan välja att se på vilket program man vill med endast ett knapptryck. Många anser inte att det är smidigt att enbart kunna se program vid vissa tidpunkter, och att se på TV är därför inte alltid lockande. Samtidigt väljer en stor majoritet av TV-tittarna att lägga sin uppmärksamhet på mobilerna eller att ta en toalettpaus varje gång reklaminslagen dyker upp. Att investera så mycket pengar på Tv-reklam är därför inte en god idé, särskilt när det finns mycket bättre och billigare alternativ.

 

Varför är animationsvideor så effektiva?

 

Till skillnad från Tv-reklam är animationsvideor ett sätt att bevisa för kunden hur professionellt, autentiskt och pålitligt företaget är. Det blir för kunderna en lärorik metod att motta information utan att känna att företaget ser ner på en eller överdriver gällande sin produkt. Istället för att tala till tittaren gör animerade reklamfilmer ett förträffligt jobb av att tala med tittaren, och på så vis göra videon mer relaterbar. Att enkelt och snabbt förklara hur ens produkt fungerar med hjälp av en trevlig röst och intresseväckande visuella hjälpmedel kommer alltid att vara mer effektivt än en lång faktatext.

 

Hur ska animationsvideor vara uppbyggda?

 

Nedan finner du ett par viktiga punkter som de flesta animerade reklamfilmer nuförtiden följer.

 

  • Finn en person med en tydlig och trevlig röst som läser upp manuset. Om ljudkvaliteten är dålig kan tittare enkelt anse att företaget inte är professionellt nog att ha den rätta utrustningen.
  • Skriv ett manus som inom ungefär en minut kan förklara hur produkten fungerar, varför produkten skulle gynna kunden samt vilka svårigheter som man stöter på utan produktens hjälp. Om det är för utdraget – låt säga tio minuter – hinner besökaren att bli uttråkad och istället ta sig vidare till nästa video. Informationen ska alltså vara så kompakt som möjligt utan att bli otydlig.
  • Ta hjälp av det visuella. En punktlista, graf eller bilder som visar processen vid användning av produkten kan vara av nytta på ett storslaget vis för att få besökaren att komma ihåg vad de just såg. Det är sällan som en instruktionsmanual kommer utan medföljande bilder, och upplägget i en animationsvideo fungerar på samma vis.