Låna rätt – Låna tryggare

Lånedjungeln kan verka snårig och svårnavigerad. Man ska dock inte låta sig skrämmas för mycket av den. Att göra saker som att samla lån eller ansöka om lån online kan vara lite skrämmande för vissa, men man ska absolut inte vara rädd. Att låna pengar är ett riktigt bra sätt att få tillräckligt med pengar till ett köp eller en stor utgift. Så länge man tänker efter lite före själva lånet och sköter sina återbetalningar finns det absolut inget att vara orolig för.

Låna endast till nödvändigheter

Oavsett om du ansöker om ett privatlån, ett billån eller ett lån online bör du endast låna till nödvändigheter. Nödvändigheter kan vara allt från en ny bostad till en husrenovation. Ibland kan det även vara nödvändigt att låna lite pengar snabbt, till exempel om din bil behöver repareras. Nödvändigheter är helt enkelt sånt som du verkligen behöver.

Det kan vara ganska frestande att låna pengar till nöjen och underhållning, men försök att undvika att låna till sånt du inte behöver. Om man lånar till shopping, resor eller andra nöjen kan man snabbt hamna i dåliga vanor. Dessa dåliga vanor kan leda till skyhöga skulder, betalningsanmärkningar eller värre. Håll dig till nödvändiga lån så slipper du framtida problem och trubbel.

 

Olika lån har olika villkor

Det finns flera olika låntyper att välja bland. Några av dessa är privatlån, sms-lån, lån online, bolån och billån. Varje typ av lån har sina olika villkor och regler när det gäller återbetalning och säkerhet. Dessa villkor skiljer sig även från bank till bank. Därför kan det vara bra att leta runt och jämföra olika långivare och deras lån innan man börjar ansöka.

 

I vissa fall kan det vara smart att samla lån, speciellt om man har många små lån hos olika banker. Du kan samla lån som ett privatlån istället. Ett privatlån har ofta lite högre ränta, men du sparar pengar i längden. När du väljer att samla lån slipper du nämligen en hel del onödiga avgifter. Axo Finans samlar dina lån och hjälper dig att spara pengar på sikt. Du kan läsa mer om Axo Finans på deras hemsida Axofinans.se.

Gör en kalkyl först

Gör gärna en kalkyl för att se hur mycket du skulle kunna låna. Det är alltid säkrast att räkna lite på det innan man ansöker om ett lån. Med hjälp av en kalkyl kan man få en bättre överblick över ekonomin. Det blir lättare för dig att se hur mycket du kan betala tillbaka och hur snabbt du kan betala tillbaka det. Gör alltid en budget innan du lånar pengar, oavsett summa och orsak. Räkna med alla utgifter du har varje månad, samt vad du får i inkomst. Då vet du vad du har möjlighet att betala tillbaka varje månad.

Håll koll på dina lån

Håll koll på dina lån så ofta du kan. I vissa fall kan räntan eller avgifterna ändra sig med tiden. Då är det viktigt att man hänger med i svängarna. Låt inte skuldberget växa när du inte ser på. Var noggrann och betala tillbaka i god tid.