Kom igång med aktier och investmentbolag

Har du funderat på att titta lite närmare på aktier? Här är allt du behöver veta för att få en god start.

Val av konto

Det allra första du behöver göra är att välja vilken typ av konto du ska använda dig av. När det kommer till aktier så finns det flera olika typer av konton som man talar om. Dessa typer är investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) och aktie- och fondkonto.

Med ISK slipper du att deklarera och du betalar skatt automatiskt endast en gång per år. Med ISK äger du själv dina aktier.

Även med KF slipper du deklarationer. Skatten är den samma som för ett ISK. Här är det dock banken som äger dina aktier och inte du själv.

Med ett aktie- och fondkonto behöver du deklarera, men du kan då kvitta dina vinster mot dina förluster. Då kan skatten nämligen minskas när det skulle gå dåligt.

 

Vilken courtageklass?

Courtage är ett annat begrepp som används i aktievärlden. Courtage är den avgift du får betala när du antingen köper eller säljer en aktie. Om du handlar mycket sällan eller för små summor är de lägre klasserna bäst för dig. Om du är ute efter att göra större affärer, kan det verkligen vara värt att välja någon av de högre klasserna. Då finns det nämligen ett tak för courtaget.

Men kan man hitta aktier utan courtage? Ja, det finns det. Många banker erbjuder en startklass för dig som är helt ny på aktier och vill slippa onödiga utgifter. Startklasserna brukar dock vara ganska begränsade.

Hur mycket ska man investera?

I början kan det vara bra att mjukstarta med sina investeringar. Du ska inte investera alla dina besparingar på ditt allra första köp. Det vore allt för riskfyllt. Du vill heller inte investera för lite pengar, för då finns risken att du inte går med någon vinst alls. Det är ju vinsten du är ute efter.

Det kan vara bra att börja med ett par tusen, för att sedan höja summan allt eftersom man får mer erfarenhet. Med tiden lär man sig vilka branscher och enskilda aktier som är värda att investera i.

När du väljer att använda ett investmentbolag slipper du tänka på investeringarna själv.

 

Håll koll på utvecklingen

När du har köpt dina första aktier ska du hålla koll på hur de utvecklar sig. I de allra flesta fall är det bäst att ha tålamod och ge dem lite tid innan man fattar ett beslut om man vill hålla på en aktie eller sälja den. Följ kursutvecklingen regelbundet. Det kan ta många år innan du uppnår en ordentlig vinst, men det är helt klart värt att vara tålmodig.

 

Varför investmentbolag?

Det kan vara värt att kika lite extra på investmentbolag. Med ett investmentbolag slipper du själv stå för investeringarna. Det sköter nämligen företagsledarna åt dig. Det kan vara ett tryggare alternativ, om du känner att du har dålig koll på marknaden.

Att spara i ett investmentbolag fungerar lite som en fond, men utan de höga årsavgifterna. Några exempel på svenska investmentbolag är bland annat Altor Equity Partners, Bure Equity och Creades.

Läs också mer om preferensaktier här