Allt du behöver veta om skämt

Skämt gör vår vardag så mycket roligare. Det är med hjälp av roliga skämt som vi kan ta livet lite mindre seriöst. Det hjälper oss att kunna slappna av efter en hård dag. De kan även hjälpa till när vi behöver lätta upp stämningen lite.

Vad är ett skämt?

Vad är det som gör ett skämt till ett skämt egentligen? Ett skämt är en formulering som har ett syfte, nämligen att locka andra till skratt. Skämten är en stor och viktig del av vår humor.

 

Vad gör ett skämt roligt?

Vi är alla olika och vi uppfattar skämt på olika sätt. Alla kommer inte att tycka om alla skämt, så är det bara. Generellt sett så är ett skämt roligt bara det får folk att skratta åt det. Även om skämtet är ganska lamt, är det faktiskt ett roligt skämt. Lyckas skämten framtvinga skratt så är de roliga skämt. Om du däremot aldrig får någon reaktion eller några skratt, kan du nog behöva se över ditt skämt lite. Kanske är det för svårt att förstå? Kanske är det något som behöver ändras lite?

Vad är ok och vad är inte ok?

För vissa kan det vara svårt att veta när det är ok att skämta och när det inte är det. Det finns vissa saker man bör tänka på innan man drar ett skämt för någon, speciellt någon man inte känner så bra. Man bör alltid försöka läsa av sin publik.

 

Vissa skämt kan faktiskt såra andra människor, så det gäller att tänka lite extra på just det. Det kanske till exempel inte är så bra att berätta ett skämt om mörkhyade personer för någon som faktiskt är mörkhyad. Vet man om att någon har mist ett barn så är det inte så smart att berätta dead baby-skämt för dem.

Som tidigare nämnt så är det viktigt att känna sin målgrupp när man ska berätta skämt. Man vill ju inte att det ska uppstå en pinsam tystnad efteråt. Man vill heller inte riskera att någon blir riktigt ledsen eller arg. Över lag kan det vara bra att hålla sig till de mindre grova skämten. Då behöver du inte känna dig så orolig.

 

Olika typer av skämt

Det finns många olika typer av roliga skämt. Alla barnen-skämt, Bellmanhistorier, blondinskämt och Norgehistorier är bara några exempel på olika typer av skämt. De olika typerna passar in vid olika tillfällen. Till exempel så fungerar alla barnen-skämt och Bellmanhistorier ofta bra bland barn och lite yngre publiker. Självklart kan man alterera skämten lite så att de bättre passar för vuxna. Ofta kan man ändra lite på de allra flesta typer av roliga skämt, så att de ska passa vissa personers humor bättre.

Du kan klicka här för att läsa mer om olika typer av skämt. På sidan hittar du även mängder av bra exempel på de olika typerna av roliga skämt. Där hittar du även bra exempel på raggningsrepliker och födelsedagshälsningar.